Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:50560 Library:50644 in /var/www/vhosts/syn-thesis.nl/httpdocs/php/settings.php on line 35
Synthesis | Wat je zegt ben je zelf
 
 

Wat je zegt ben je zelf

18/08/10

Wat is dat eigenlijk…. Zelf? En jezelf zijn…hoe doe je dat en hoe kom je tot jouw Zelf ontdaan van alle patronen, conditioneringen en overtuigingen opgedaan en meegekregen in je leven? Wat weet je over jezelf  los van de overtuiging en mening die de ander over je heeft. Is het Zelf ‘ Ik Ben’  losgekoppeld van het ego of is het Zelf  ‘ik ben ik’ gekoppeld aan het ego………
Kun je er voor in de leer, bijvoorbeeld De Leer van Zelfwording?

We denken dat we onszelf allang kennen; we weten waar we geboren zijn en wie onze ouders zijn. We kennen de basisschool met de juffen en de meesters en onze vriendjes en vriendinnetjes van toen. We kennen onze oude buurtje en de buurtjes, onze eerste liefde…..maar leren we daardoor ons Zelf kennen of onze emoties? Zegt de mening van die ander werkelijk iets over wie jij bent of juist meer over het Zelf van die ander?

Misschien is het de grootste uitdaging in het leven om je Zelf te leren kennen.

Door de ontwikkeling van het bewustzijn kun je jezelf leren kennen. Leren wat je schaduwkanten zijn, de maskers die je draagt. Je wilt dingen duidelijk maken voor jezelf. Soms zou je willen dat een ander antwoord geeft op die vraag WIE BEN IK, maar dan is het niet meer van jezelf, maar geleend. Het vertelt je meer over de ander dan over jouw Zelf. Jouw waarheid zit van binnen. Jezelf heel veel vragen stellen is een onderdeel van dit mooie proces. Wat je nodig heb is een klein beetje zelfreflectie, wat betekent dat je in een bepaalde situatie al kunt zien dat de verantwoordelijkheid voor zaken niet alleen bij de ander ligt, maar dat jezelf ook onderdeel uitmaakt van het proces m.a.w. dat het ook weleens aan jezelf kan liggen……….Vaak gaat aan de mogelijkheid tot zelfreflectie een zeker lijden vooraf; je hebt op wat voor een manier dan ook te maken gehad met de wat onaangenamer kanten van het leven.

Ons Zelf kennen is dikwijls ook gebaseerd op de kennis die we hebben van ons fysieke lichaam en dan nog slaan we regelmatig de plank mis. We zijn te dik of te dun. Het zou al een positieve verandering zijn om te zeggen “ik VOEL me te dik, te dun”…Dat houdt de weg open naar het eventuele werkelijke zo zijn, je ware Zelf.

Nu lijkt het net of we de ander helemaal  niet nodig hebben in het proces van zelfwording, maar niets is minder waar. Je eigen blinde vlek is moeilijk zichtbaar; daar hebben we de ander heel hard voor nodig. En je ego, want Zelfverwezenlijking willen we in eerste instantie vooral voor onszelf. En dat heb je in den beginne ook nodig. Later zie je dat het alleen nog om het bewust worden, de verkregen inzichten, gaat….. Je wordt je bewust en je ziet dingen in. Meer niet. Het is niet noodzakelijk om vast te houden aan een inzicht, want wat je gisteren ingezien hebt is vandaag alweer normaal en onderdeel van jouw ZELF.

Eigenlijk is het allemaal heel simpel. Of lijkt dat maar zo?

Wordt vervolgd.

 
 
 
 

Blogs

Wat je zegt ben je zelf
18/08/10
Moortje en Poekie
04/08/10
Je moet ook een blog nemen!
23/04/10

Meer blogs >>

 
 
Synthesis © 2019 - alle rechten voorbehouden | algemene voorwaarden