Orthomoleculaire- en natuurgeneeskunde

Onder natuurgeneeskunde verstaan we een verzameling van geneeswijzen die het zelfhelend vermogen van de mens stimuleren en vaak onder de noemer alternatief vallen. Het woord complementair of aanvullend is echter een betere benaming. Het komt dus niet in plaats van, maar kan naast de reguliere behandeling ingezet worden. De natuurgeneeskunde maakt gebruik van natuurlijke middelen als kruiden, warmte, water en licht.

De orthomoleculaire geneeskunde legt de nadruk op het eigen beschermend en herstellend vermogen van de cel en het lichaamsysteem.

Ortho komt van het Grieks orthos, wat juist, goed, recht betekent en moleculair komt van moleculen, waaruit de voedingstoffen zijn opgebouwd.

De basis voor dit nieuwe voedingsbewustzijn werd voor een groot deel gelegd door pioniers uit de biochemie in de 60-er jaren zoals prof. Linus Pauling, tweevoudig winnaar van de Nobelprijs en een van de grootste wetenschappers van de 20e eeuw. Prof. Pauling ontwikkelde een op optimale voeding en micronutriëntentoevoer gericht systeem ter voorkoming en behandeling van ziektes.

Hij ontdekte dat chronische ziektes ontstaan wanneer de biochemie van het lichaam verstoord is door tekorten of disbalans van voedingsstoffen en micronutriënten in het lichaam. Het opheffen van deze tekorten of disbalans d.m.v. voedingsverandering en eventueel suppletie met vitamines, mineralen en sporenelementen werd een nieuwe therapievorm die hij de naam orthomoleculaire geneeskunde gaf.

Zijn definitie van orthomoleculaire geneeskunde is: 'Het behoud van gezondheid en de behandeling van ziekte door verandering van de concentraties van substanties die normaal in het lichaam aanwezig zijn en die voor een optimale gezondheid noodzakelijk zijn.'

Om gebruik te maken van dit vermogen is het noodzakelijk om juiste hoeveelheden voeding in de juiste vorm en variatie aan te bieden als basis voor de therapie. In veel voedingsmiddelen zitten actieve substanties die door de juiste combinatie een potentieel medicijn kunnen zijn, maar vaak is de hoeveelheid actieve stof binnen een voedingsmiddel onvoldoende om een significant effect te kunnen bewerkstelligen. De orthomoleculaire geneeskunde probeert via een optimale aanvoer van essentiële nutriënten via voeding en eventuele extra suppletie een optimale gezondheid te creëren en ziektes te behandelen.

Tot deze lichaamseigen substanties behoren de zgn. essentiële voedingsstoffen: vitamines, mineralen, sporenelementen, aminozuren en vetzuren die voor het in stand houden van het leven noodzakelijk zijn. Ze moeten door voeding of extra suppletie aangevoerd worden daar het lichaam ze niet zelf kan maken. Er bestaan ongeveer 45 essentiële voedingsstoffen of nutriënten. De vitamines, mineralen en sporenelementen onder deze essentiële nutriënten worden micronutriënten genoemd omdat er relatief kleine hoeveelheden van nodig zijn. Toch zijn deze micronutriënten zeer belangrijk voor onze gezondheid omdat ze een sleutelpositie innemen in de celstofwisseling. De contractie van spiervezels, de zenuwgeleiding, de hormoonaanmaak en ontelbare andere functies hangen af van een continue en uitgebalanceerde aanvoer van deze voedingsstoffen.

Orthomoleculaire therapie herstelt het evenwicht tussen belastbaarheid en belasting van het HELE lichaam. Als de belasting hoger is dan de belastbaarheid is er sprake van distress. Distress maakt ziek en als deze te lang duurt heeft het lichaam geen stoffen meer voorhanden om goed te kunnen functioneren m.a.w. er wordt meer verbruikt dan dat er binnenkomt. Op deze manier ontstaan er gezondheidsklachten en ziektes. Orthomoleculaire therapie helpt de balans te herstellen.

De orthomoleculaire geneeskunde neemt een belangrijke plaats in bij de behandeling van vele chronische ziektes zoals bijvoorbeeld. artrose, reuma, hart- en vaatziekten, verhoogd cholesterol, diabetes, chronisch vermoeidheidssyndroom, allergieën, chronische pijnklachten, psoriasis, eczeem, hormonale stoornissen en multiple sclerose.

 
 
 
 

Werkwijze/therapie

Coaching en counseling
Coaching en counseling kids, jeugdigen en jong-volwassenen
EFT: Emotional Freedom Techniques
EMDR
Oligotherapie
Orthomoleculaire- en natuurgeneeskunde
Darmtherapie
 
 
Synthesis © 2019 - alle rechten voorbehouden | algemene voorwaarden